Jump to content
Cover for Änglalek
Isbn: 978-91-5279-704-4
Publisher: Änglalek
Category:
Novels History
Accessible since: March 2024
Narrator: Torbjörn Engström
Length: 11 hours 26 minutes

Audiobook

Änglalek

Änglalek är en målande skildring av lekarna - medeltidens kringvandrande musiker och underhållningsartister.

En sensommar 1410 möter vi den unga kvinnan Anna på stranden i Skanör där det årliga sillfisket pågår. Här driver hon en krogrörelse tillsammans med sin bror Mårten, men hon är ingen vanlig krögerska. Hon äger en giga som hon kan spela på och hon behärskar även det tyska språket. 
   En dag kommer två tyska lekare till krogboden för att få sig ett krus öl. Anna blir snabbt vän med lekarna och det dröjer inte länge förrän hon och en av dem, den charmerande Henrik, blir ett par. 
   De lade sig i gräset under linden, tätt ihop för att hålla värmen under natten. Anna låg på Henriks arm. Över betesmarken nedanför dem låg ett dimstråk och ovanför på himlen lyste halvmånen blekt.    
   Lite senare under en danskväll skäller Anna offentligt ut en överhetsperson, för att denne betett sig skamligt mot krögarsyskonens lillpiga, och Anna tvingas fly från platsen. Man kunde inte ostraffat sätta sig upp mot överheten.
   De båda lekarna tar då med henne till Lübeck via en av Hansans skutor. Här börjar Annas stora äventyr då hon som lekarkvinna får vandra ända till Köln med ett följe av spelfolk. På sin vandring möter de andra musiker som blir deras vänner, bland annat  Tevel och Mirka  som är judiska lekare. Tillsammans med dem blir de kvar i Köln under en tid innan nya äventyr väntar.

Änglalek är första delen i serien: Berättelser om spelfolket

Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone