Jump to content
Cover for Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet
Isbn: 978-91-8971-241-6
Publisher: Bokförlaget Polaris
Category:
Novels
Accessible since: February 2024
Narrator: Stefan Sauk
Length: 11 hours 22 minutes

Audiobook

Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet

En välsignad och stark skröna.

Jonas Jonasson är tillbaka med en oemotståndlig pikaresk om Algot Olsson, grisbondens son, och en brokig skara människor i småländska Värend, som ger sig in i den sköna och förhoppningsvis lukrativa konsten att bränna brännvin till svenska folkets fromma. Deras spår korsas gång på gång av den skuldsatte och självsvåldige greve Bielkegren, dennes hänsynslöse och oduglige son löjtnanten, samt fru och dotter som samlar på arabiska fullblod och skor.

När greven och sonen så småningom kommer fram till samma destillerade slutsats, den att alkohol=förtjänst, blir de ett lättfångat byte för Algot & Co, som har en del gäss att plocka med ädlingarna. Det hela utspelas framför ögonen på en häpen och bestört Oscar I, den andre Bernadotten på Sveriges tron.

Jonas Jonasson ger en obetalbar bild av Sverige i 1800-talets mitt, en fattig och smutsig avkrok i dåtidens Europa, och hur uppfinningsrikedom och list väl kan mäta sig med börd och gods när det gäller att nå framgång i världen. Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet är en ny höjdpunkt i Jonas Jonassons författarskap.

JONAS JONASSON fick sitt breda genombrott med den hyllade romanen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009), som även filmatiserades. Den har följts av en mängd ytterligare storsäljande romaner, varav den senaste är Profeten och idioten (2023).


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone