Jump to content
Cover for Oberoende : Viktor Rydbergs klassiska liberalism
Isbn: 978-91-7703-385-1
Publisher: Timbro förlag
Category:
Society & Culture Philosophy
Accessible since: August 2023

E-book

Oberoende : Viktor Rydbergs klassiska liberalism

"Ty medan jag skrivit, har jag känt mig som stridsman under de idéers fana, för vilka jag lever och andas, och mitt arbete är ett spjut, som jag slungat mot de fientliga lederna."

Viktor Rydberg (1828-1895) är en av det svenska 1800-talets viktigaste liberala tänkare. Numer är Rydberg kanske mest känd för dikten »Tomten» och julpsalmen »Gläns över sjö och strand». Hans författargärning rymmer dock betydligt mer.

Hans idédrivna skrifter hade ett tydligt syfte att påverka samtiden. Samhället han eftersträvade var ett klassiskt liberalt, där den enskilde individen står i centrum. Allrahelst den självägande jordbrukaren i lokalsamhället, fast förankrad i ägandet av jorden och i de gamla sederna, men med en nyfikenhet på det nya. Staten och andra överheter ska spela en bestämd med begränsad roll i Rydbergs värld.

Den här utgåvan samlar texter från sex decennier och visar Rydbergs bredd och uthållighet, genom olika skeenden och varierande samhällsklimat.

Med förord av Björn Hasselgren, redaktör för volymen och Senior Fellow vid Timbro samt gästforskare inom ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Inledningen har skrivits av Eric Luth, kulturredaktör för tidskriften Liberal Debatt och Smålands Akademis Viktor Rydbergpristagare år 2022. Eric Luth har, med sin breda kännedom om Viktor Rydbergs författarskap, svarat för en stor del av urvalet av texter till denna bok.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone