Jump to content
Cover for Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
Isbn: 978-91-1312-636-4
Publisher: Norstedts
Category:
Memoirs & Biography
Accessible since: August 2023

E-book

Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek

När författaren Stig Dagerman och skådespelaren Anita Björk blev ett par var de båda 28 år och redan omsusade. Han en etablerad författare, känd för sina romaner, dagsedlar och reportaget "Tysk höst", hon en stjärna på uppgång, snart efterfrågad i Hollywood. Endast fyra år senare tog deras kärleksrelation slut, genom Stigs självmord.

Länge var Lo Dagerman tveksam till att berätta om sina föräldrars ”konstnärsäktenskap”. Hon var kritisk till att eftervärlden skulle kunna lägga ett romantiskt skimmer över Stigs och Anitas relation och ville inte heller att man skulle gräva och frossa i detaljer kring deras kärlek. För vem kan veta något säkert om det komplicerade samspelet mellan två människor?

Men med tiden väcktes ändå intresset hos Lo, och det blev viktigt för henne att försöka ta reda på så mycket som möjligt om sina föräldrars förhållande. Vad visste hon egentligen själv om deras relation? Vilket arv har Stig och Anita lämnat efter sig?

I år skulle Stig Dagerman (1923-1954) och Anita Björk (1923-2012) ha fyllt 100 år.Himlen nära är en berättelse om konstnärskap, livskamp och stark kärlek, mot en bakgrund av kulturscenen under 1900-talets andra hälft. "Himlen nära" är också inskriften i den enkla ring som Stig gav till Anita när de gifte sig i Solna prästgård, en augustidag 1953.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone