Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Tankar
Isbn: 978-91-8023-761-1
Förlag: Modernista
Kategori:
Filosofi
Tillgänglig sedan: augusti 2022

E-bok

Tankar

Blaise Pascal var ett matematiskt underbarn, som utbildades av sin far och fick ytterligare näring i kretsen av vetenskapsmän och filosofer kring munken Marin Mersenne i Paris. Han delade den berömda tänkaren René Descartes världsuppfattning, vilken skilde mellan kropp och själ, människa och natur. Men efter en olyckshändelse år 1654 genomgick han en religiös kris, som ledde honom bort från Descartes mekaniska världsbild och mot en allt djupare mysticism. Han drog sig tillbaka till ett kloster utanför Versailles, där han utvecklade sin religiösa filosofi. Tänkandet kom för honom att stå långt över den kroppsliga verkligheten - men bara med hjälp av känslan och kärleken, menade Pascal, är det möjligt att nå ända fram till Gud.
Tankar är en samling fragment som Pascal arbetade med under den sjukdomsperiod som ledde fram till hans död. Trots att boken aldrig färdigställdes är den en av de viktigaste skrifterna i västerlandets filosofi. I mer än trehundra år har den inspirerat författare, poeter, teologer, filosofer och vetenskapsmän.
I svensk översättning av Sven Stolpe och med ett nyskrivet förord av Erik Bergqvist, poet och kritiker.

BLAISE PASCAL [1623-1662] var en fransk matematiker, fysiker, filosof och författare, som gjorde flera avgörande upptäckter inom matematik och fysik. Han uppfann bland annat den första räknemaskinen och gjorde grundläggande experiment med kvicksilverbarometern. Han levde nära sin välutbildade syster, Jacqueline Pascal, som satte honom i kontakt med den jansenitiska rörelsen och dess stränga religiositet. Tankar publicerades första gången år 1670.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone