Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Övervinn FOBI : Specifik fobi. Social fobi. Agorafobi.
Isbn: 978-91-8951-015-9
Förlag: Bokförlaget Upsaliensis AB
Kategori:
Pedagogik Filosofi Psykologi Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: februari 2022
Uppläsare: Rolf Jansson
Length: 2 timmar 41 minuter

Ljudbok

Övervinn FOBI : Specifik fobi. Social fobi. Agorafobi.

En fobi är en okontrollerbar, irrationell och bestående rädsla för ett visst föremål, ett djur, en situation eller en aktivitet. Denna rädsla kan vara så överväldigande att en person kan gå långt för att undvika källan till denna rädsla. En reaktion kan vara en panikattack.

De huvudsakliga typerna av fobier är:

Specifik fobi,

Social fobi och

Agorafobi.

Specifik fobi är en extrem rädsla för ett föremål, ett djur eller en situation som vanligtvis inte är skadlig. Exempel kan vara rädsla för höjder, rädsla för ormar, rädsla för spindlar, rädsla för att kräkas, rädsla för sprutor, rädsla för att flyga, rädsla för möss, rädsla för åska, rädsla för att falla, rädsla för mörker, rädsla för hundar, rädsla för små utrymmen och rädsla för vatten.

Social fobi (social ångest) är en fobi där man får ångest i sociala situationer. Social fobi kan vara specifik eller generaliserad. Vid specifik social fobi är det vissa sociala sammanhang som är ångestframkallande. Vid generaliserad social fobi är nästintill alla sociala situationer ångestframkallande för personen som lider av det.

Agorafobi är en typ av ångestsyndrom där man fruktar och undviker platser eller situationer som kan få personen att känna panik samtidigt som denne känner dig instängd, hjälplös eller generad. Personen är rädd för en verklig eller förväntad situation, som att använda kollektivtrafik, vara i öppna eller slutna utrymmen, stå i kö eller vara i en folkmassa. Oron orsakas av rädsla för att det inte finns något enkelt sätt att fly eller få hjälp om ångesten tilltar.

10 – 15 % av befolkningen lider av någon form av fobi. När fobier stör en persons liv kan behandling hjälpa. Här kan du lyssna på varför man får fobier, vilka fobier som är vanligast och framför allt vad man gör för att bli av med dem. Vad är det egentligen som händer när man blir skrämd av en spindel, inte längre vågar träffa människor, inte vågar åka tunnelbana, inte vågar lämna hemmet? Boken går igenom dessa handikappande tillstånd som tidigare har varit svåra att bota. Forskningen har gått framåt och nu vet man hur man blir av med fobier, ibland efter bara några minuters behandling!

I boken ges en lättillgänglig genomgång av specifik fobi, social fobi och agorafobi; deras orsaker, symptom, behandlingsalternativ samt självhjälpsövningar.

Målsättningen är att hjälpa dig att övervinna din fobi, kanske till och med snabbare än du någonsin trodde var möjligt. Med vägledning och tekniker baserade på den mest aktuella psykologiska forskning som finns tillgänglig, hjälper boken dig att utforska och förhoppningsvis bli av med din fobi.

Ljudboken har producerats i samråd med leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone