Jump to content
Cover for Fosfatbrist - ett livsviktigt tillskott för boskap och människor
Isbn: 978-91-9849-086-2
Publisher: Moonlight Health Publishing
Category:
Medicine & Health Science
Accessible since: November 2021
Narrator: Eva Johansson
Length: 57 minutes

Audiobook

Fosfatbrist - ett livsviktigt tillskott för boskap och människor

Fosfater är ett välkänt fodertillskott till boskap och används numera rutmissägt. På 1920-talet led nötkreatur ofta av benskörhet, ledsmärtor, muskelförlamning, aptitlöshet och avmagring. På 30-talet upptäckte man att symtomen orsakades av låg fosfathalt i jorden och man började tillsätta fosfater i fodret - vilket ledde till en dramatisk förbättring. Sådana symtom är numera okända hos boskap. 1963 publicerade veterinären Harald Bergengren en artikel om fosfatbrist hos människa i Läkartidningen. Där beskrev han bland annat följande symtom orsakade av fosfatbrist: benskörhet, artros, förkalkningar, muskelsvaghet, degeneration i centrala nervsystemet, nervinflammationer och försurning. Som orsak till fosfatbrist hos människor framhöll han:

- Ensidig, näringsfattig kost.

- Tarmproblem med dåligt näringsupptag.

- Försurning, vilket i sin tur ökar utsöndringen av fosfater i urinen.

Bergengren förde en lång kamp för att övertyga läkarkåren om vikten av fosfattillskott till människor men möttes av ett envist förnekande. Han lät istället tillverka fosfattillskott och behandlade patienter. Fortfarande anses fosfatbrist inte kunna finnas hos människor enligt skolmedicinens företrädare.

I denna ljudfil beskriver Harald Blomberg den roll fosfatbrist spelar vid många vanliga sjukdomar så som utmattningssyndrom, ME, nervinflammationer, nervvärk, benskörhet, artros m. fl. och hur fosfattillskott ofta är nödvändigt för att läka sådana symtom. Ljudfilen är till för dem som inte får hjälp från vården för sådana besvär och själva vill ta ansvar för min egen hälsa.

Harald Blomberg var psykiater och hade mer är 30 års erfarenhet av att behandla psykiska besvär med kost och kosttillskott.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone