Jump to content
Cover for Falska prinsessan Helga de la Brache. Text från 1924 kompletterad med ordlista
Isbn: 978-91-7755-157-7
Publisher: E-boksförlaget
Category:
Memoirs & Biography
Accessible since: May 2021

E-book

Falska prinsessan Helga de la Brache. Text från 1924 kompletterad med ordlista

En av de allra största skandalerna i 1870-talets Sverige var avslöjandet av den falska vasaprinsessan Helga de la Brache.
Under många år hävdade Helga att hon var den hemliga dottern till den avsatte svenske kungen Gustaf IV Adolf och ex-drottningen Fredrika av Baden.
Hon var så övertygande att hovet betalade ut en kunglig pension till henne i flera år.  Men till slut avslöjades det att hon egentligen hette Aurora Florentina Magnusson och var dotter till en tullvaktmästare i Stockholm.  

I den här texten får du veta mer om Helga de la Brache och hennes liv. Texten skrevs av författaren Gurli Linder (1865–1947). Hennes intresse för den falska prinsessan väcktes redan i hennes barndom när hon träffade en åldrad Helga.   

Den här texten publicerades ursprungligen år 1924 i boken ”På den tiden. Några bilder från 1870-talets Stockholm” med titeln ”Helga de la Brache, »Vasaprinsessan»”.  

Eftersom den här texten skrevs i början av 1900-talet så innehåller den mått, ord och personer som inte är så bekanta i dag. Därför har vi kompletterat originaltexten med en omfattande ordlista.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone