Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Två pistoler
Isbn: 978-91-7795-479-8
Förlag: Bokförlaget Polaris
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: maj 2021
Uppläsare: Klas Östergren
Length: 8 timmar 35 minuter

Ljudbok

Två pistoler

Året är 1831. Asien och Europa har de senaste åren drabbats av en koleraepidemi som lett till massdöd med påföljande oro och upplopp. Trots att det ännu är relativt lugnt vid Toscanas kust har Adolf Fredrik Munck bestämt sig för att stanna inomhus resten av livet. Ett långt och händelserikt liv har det varit. Han har bott i Tyskland, Österrike, Pisa, Neapel och slutligen Massa, i närmare fyrtio av sina åttiotvå år, utkastad ur sitt eget land efter att hans arbetsgivare, välgörare och olycka blivit mördad.

Gustav III hade anledning att vara tacksam mot Munck, inte minst för att den erotiskt kunnige hovstallmästaren handgripligen hjälpt den tafatte kungen när en avkomma skulle bli till. Men det ledde också till illasinnade rykten om det verkliga faderskapet, som förpestade både Gustavs och Munckens tillvaro. Kungens nåd förbyttes småningom i bedrägeri och svek.

Det är sådant och mycket mer som Munck minns nu, och berättar för trotjänaren Ytterberg. 

Klas Östergrens Två pistoler är en roman på historisk grund om en av de mest omvälvande epokerna i Sveriges historia, Gustav III:s regeringstid och det långa och oroliga efteråt som präglade landet från kungens död och fram till dess Sverige fick en ny dynasti med huset Bernadotte. Men framför allt är det en knivskarp skildring inifrån åldrandet och ensamheten, en berättelse om hur tiden flyr från oss alla.  

Klas Östergren debuterade 1975 med romanen Attila och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och novellsamlingar. Han har dessutom skrivit för film och tv, och varit verksam som översättare av både prosa och dramatik, framför allt av Henrik Ibsen. 2020 gav Polaris ut hans senaste roman Renegater, den sista och avslutande delen i trilogin om Henry Morgan, tillsammans med de tidigare delarna Gentlemen och Gangsters.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone