Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Guldfeber
Isbn: 978-87-2658-077-8
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Historia Kulturhistoria Humaniora
Tillgänglig sedan: januari 2021

E-bok

Guldfeber

Det fanns de som trodde marken var värdelös - och så fanns det de som var helt säkra på motsatsen. I Västerbottens skogar verkade gruvdrömmen länge förbli just en dröm. Pionjärer som Oskar 'Slekafot' Bergström ansågs tokiga när de gick och letade sten. Men en bit in på 1900-talet kom den stora vändningen. Malm av flera sorter identifierades på löpande band och bygden levde upp med gruvschakt och tillhörande personal. Det rådde guldfeber i Norrland. Och just guld skulle man faktiskt också komma att hitta i Fågelmyran, tre mil nordväst om Skellefteå. Här lades grunden till samhället som också skulle komma att bli ett av Sveriges mest välkända varumärken. Här uppstod Boliden.

'Guldfeber' är berättelsen om människorna som byggde Guldriket och skrev svensk industrihistoria. Den handlar om drömmarna, arbetarna och entreprenörerna - och om änkan som satt på en guldgruva.

Åke Lundgren, född 1951, är författare och journalist. Han debuterade 1981 med dokumentärskildringen Långa lappflickan och totalt har han skrivit över tjugo romaner och pjäser. Många av hans böcker utspelar sig i Malå i Lappland och i Västerbotten där han växte upp. För sitt författarskap har Åke Lundgren tilldelats en rad priser, bland annat Östersunds-Postens litteraturpris och Norrlandsförbundets hedersbelöning Olof Högberg-plaketten.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone