Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell
Isbn: 978-91-2716-243-3
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Memoarer & Biografier Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2020

E-bok

Jag saknar fruntimmer här : en biografi över Anna Bugge Wicksell

I den specialbokade tågvagnen som skulle föra sex svenska toppdiplomater till det allra första mötet i Nationernas för­bund i Genève 1920 fanns en enda kvinna, som sov som en stock mellan Branting och Hamilton. Ingen historiker har riktigt frågat sig hur Anna Bugge Wicksell kom att hamna i denna krets och vad hon åstadkom där förrän nu.

Hennes biografi visar sig spegla de nordiska kvinnosaks­kämparna på ett ovanligt tydligt och dramatiskt sätt. Den börjar i Norge, där hon tillhör de första kvinnliga studen­terna och kvinnorörelsens grundare. Men när hon väljer att ingå samvetsäktenskap, och till råga på allt med den kontroversielle debattören Knut Wicksell, tar familj och vänner sin hand ifrån henne.

Det skandalomsusade paret slår sig ned i Sverige. Anna läser juridik, bekantar sig med de tongivande intellektuella och engagerar sig för liberalismen och fredsrörelsen, ofta som ensam kvinna jag saknar fruntimmer här skriver hon i ett brev. Till skillnad från många andra är hennes vyer internationella hon åker på konferenser och turnéer, skriver artiklar, grundar föreningar och slutligen bär det av till den viktiga mandatkommissionen i Nationernas förbund.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone