Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Tyst! - om hoten mot yttrandefriheten
Isbn: 978-91-8895-963-8
Förlag: Bookea
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: maj 2020

E-bok

Tyst! - om hoten mot yttrandefriheten

Yttrandefriheten har inte varit så här hotad på länge. En mänsklig rättighet och själva fundamentet för demokratin påstås vara för fri, folk måste skyddas från ord.

Bakom hoten lurar många olika slags makthavare: den mäktiga mediebranschen som ser makt, pengar och inte minst tolkningsföreträde försvinna allt mer då sociala medier revolutionerat det fria ordet, radikala islamister, upphovsrättsindustrin, olika minoritetsgrupper och människor som tycker att rätten inte att bli kränkt trumfar rätten för alla att säga vad du tycker.

Hoten kommer i många olika skepnader. Allt från ny lagstiftning, reviderad gammal och EU-direktiv till deplattformering, förtalsmål och en allt mer utbredd självcensur. Vi kan aldrig ta yttrandefriheten för given. Inte ens i Sverige. Gör vi det kommer vi under det ögonblick vi tittar bort förlora den frihet de nu sedan länge döda kämpade för att vi skulle få njuta av.

Boken heter Tyst! för oavsett vilka skäl de om vill inskränka yttrandefriheten har är det gemensamma målet att man vill tysta andra människor. Men vem försvarar yttrandefriheten idag? Om inte debatten ökar, om inte fler människor engagerar sig i det fria ordets fortsatta överordnade betydelse i det demokratiska samhället kommer vi innan vi ens förstod vad som hände ha en verklighet där de som vill tysta andra kommer ha lyckats, en liten bit i taget.

Jag hoppas att den här boken väcker fler människors engagemang.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone