Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Som alla andra
Isbn: 978-95-2333-259-1
Förlag: Förlaget M
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: december 2019

E-bok

Som alla andra

Eva Odrischinsky växte upp i ett medelklasshem i Helsingfors. Att familjen var judisk var lika självklart som att hennes pappa talade finska och mamman svenska, och att gojim – icke-judar – inte var att lita på. Men vänkretsen bestod lika fullt av icke-judar från hennes finlandssvenska skola. Pappans tal om en knivskarp skillnad mellan judarna och de andra – som varken kan eller vill förstå – fick Eva att tona ner sitt judiska jag. På liknande sätt teg hon hemma om sina eskapader i kretsar som till och med var direkt judefientliga. 

 

I de här memoarerna bryts tystnaden. Eva Odrischinsky låter högst privata upplevelser komma till tals och dokumenterar en livskänsla hos en liten minoritet, den judiska, som i hennes fall är en minoritet inom en annan minoritet, den finlandssvenska. Den tid minnena vittnar om är en annan än idag, men som all judisk historia – oberoende av var den utspelar sig – belyser den utmaningen i att hålla fast vid sin egenart och samtidigt vilja vara "som alla andra". Hur finna sig tillrätta i det obekväma gränslandet mellan utanförskap och integration? 

 

Eva Odrischinsky är född 1953 i Helsingfors, numera bosatt i Jerusalem. 2011 gav hon tillsammans med Mikaela Hasán och Mats Gezelius ut boken Jerusalem: En bok som hjälper dig att gå vilse. 

 

 



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone