Jump to content
Cover for Värk i rygg, muskler och leder - ett onödigt ont
Isbn: 978-91-9847-324-7
Publisher: Moonlight Health Publishing
Category:
Young adults Medicine & Health Science
Accessible since: June 2018
Narrator: Hjördis Ahlin Boström
Length: 59 minutes

Audiobook

Värk i rygg, muskler och leder - ett onödigt ont

Värk i rygg, muskler och leder – ett nödvändigt ont

Många människor lever med kroniska smärtor och värk i rygg, muskler och leder. I denna ljudfil reder Harald Blomberg ut de viktigaste orsakerna till kroniska smärttillstånd och vad man själv kan göra åt dem när man inte får hjälp i vården.

Rygg- och muskelvärk orsakas ofta av muskelspänningar på grund av stress och aktiva primitiva reflexer. När sådana reflexer integreras slappnar musklerna av och värken lindras eller upphör. Andra orsaker till värk kan vara försurning i musklerna eller nervinflammation på grund av B12-brist.

Artros är den vanligaste orsaken till ledsmärtor. En väsentlig orsak till artros är fosfatbrist som kan orsakas av en försurande eller fosfatfattig kost. För hundra år sedan var artros allmänt förekommande bland boskap men förekommer inte längre eftersom djuren får fosfattillskott i fodret. Även hos människor kan artros förebyggas med tillskott av fosfater. Dessutom förbättras artros med fosfattillskott. På så sätt kan höft- och knäplastik operationer undvikas.

Ledvärk orsakas även av inflammation i leden på grund av artrit eller gikt. Artrit är en inflammation som vanligen lindras eller läker av glutenfri kost.

Nervsmärtor på grund av B12-brist lokaliseras ofta till områden där det finns en inflammation av andra anledningar, till exempel ländryggen eller nacken, där musklerna kan vara inflammerade på grund av muskelspänningar. Även ledsmärtor vid artros kan förvärras av B12-brist. Huvudvärk och ryggsmärtor på grund av B12-brist kan bli ihållande och ibland upplevas som outhärdliga. Nervsmärtor kan effektivt behandlas med metylkobalamin.

Harald Blomberg är psykiater och har lång erfarenhet av smärtbehandling med reflexintegrering, diet och kosttillskott.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone