Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Den bortglömda servicearbetaren
Isbn: 978-91-7765-228-1
Förlag: Recito Förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: april 2018

E-bok

Den bortglömda servicearbetaren

Servicearbetare är allt annat än synliga. Och när de faktiskt syns är det sällan något att glädjas över. Arbetets låga status rättfärdigar alla möjliga sorters nedlåtande beteenden från omgivningen - om de ens blir noterade överhuvudtaget. Till själva arbetet hör också diverse tveksamma arbetsförhållanden, så som riskfyllt ensamarbete, sms-jobb, obetald "jour", krav på utseende och ständig övervakning från såväl chefer som kunder.
I Den bortglömda servicearbetaren skildras - utan några som helst filter - problematiska aspekter inom lågavlönade servicearbeten. Här får du på ett kritiskt, men underhållande, sätt inblick i servicearbetarens vardag och de dagliga problem som uppstår i relation till kunder och chefer. Du får exempelvis möta snabbköpskassörskan, som du kanske aldrig bekantat dig med mer än ett snabbt hej i en trött kassakö. Eller hotellstäderskan, som du bara sett skymta förbi i en grå hotellkorridor. Gemensamt för de serviceyrken som representeras är att de befinner sig längst ned i statushierarkin, där de anställda behöver hantera såväl bristfälliga arbetsvillkor som respektlösa kunder och samhällets nedvärderande syn på lågstatusyrken.
Helena Lundberg har doktorerat i arbetsvetenskap och boken bygger på hennes egen forskning, men också på egna och andras personliga erfarenheter av att jobba inom service - återgivna i form av korta berättelser, dagboksutdrag, fotografier och utdrag från media. Boken belyser hur vi värderar yrken och arbetsuppgifter och är relevant på organisations- och samhällsnivå, men också i det dagliga mötet mellan människor. Med enkelhet och humor bjuder denna feel bad-skildring på hög igenkänning, men också en och annan ögonöppnare.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone