Hoppa till innehållet
Omslagsbild för 1947
Isbn: 978-91-2715-158-1
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: oktober 2016
Uppläsare: Elisabeth Åsbrink
Length: 7 timmar 11 minuter

Ljudbok

1947

När börjar vår tid? Vårt nu?

1947 är allt i rörelse. Allt kan fortfarande bli annorlunda.
- Den 10 februari tecknas fredsfördraget i Paris. Det andra världskriget är härmed slut. Samtidigt arbetar Europas fascister och nazister målmedvetet med att samla sig igen efter det stora nederlaget. 
- Simone de Beauvoir erfar sitt livs passion, aldrig har hon känt sig så beroende av någon man. Hon börjar skriva feministbibeln Det andra könet.
- En kommitté får fyra månader på sig att lösa Palestinaproblemet.
- Christian Dior presenterar sin första kollektion, The New Look. 
- FN:s mänskliga rättigheter ska formuleras, bara några få känner till begreppet folkmord.
- Sonen till en egyptisk urmakare, Hasan al-Banna, önskar vrida tiden mot islam. Han inför den plan som fortfarande är jihadisternas ideal. 
- I ett tyskt flyktingläger för barn vars föräldrar mördats av nazisterna, finns tioårige Joszéf. Nu ska han ensam fatta ett livsavgörande beslut- börja ett nytt liv i Palestina eller återvända till förföljelsernas Budapest? Långt senare flyr han till Sverige där han får en dotter, Elisabeth.

Av dessa till synes disparata händelser har Elisabeth Åsbrink skrivit fram berättelsen om en värld som på gott och ont börjar ta form, där idéer om demokrati och medbestämmande föds och dör i samma stund, där en gammal ordning faller och en ny tar vid. Vår tid nu.

Elisabeth Åsbrink är en av våra mest namnkunniga journalister och författare. Hon fick Augustpriset 2011 för sin bok Och i Wienerwald står träden kvar, som också belönades med Dansk-svenska kulturpriset 2013 och Kapuscinskipriset 2014. Hon har tidigare bland annat givit ut en bok om Lars Norén och morden i Malexander, Smärtpunkten. 1947 har nominerats till Augustpriset 2016.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone