Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Bordel de mode - Kläder som kultur och personligt uttryck: Konst och mode
Isbn: 978-91-7657-028-9
Förlag: Telegram Förlag
Kategori:
E-single Samhälle & politik Kulturhistoria Konst, musik, teater, film
Tillgänglig sedan: februari 2015

E-bok

Bordel de mode - Kläder som kultur och personligt uttryck: Konst och mode

Den här texten publicerades ursprungligen i boken Bordel de mode 2002

»Att skapa originella kläder är en konst. Människan är en skapande varelse och varje individ har unika möjligheter att tolka modet på sitt eget sätt. Den danske konsthistorikern R. Broby-Johansen skriver iKropp och kläder: ›Kläder är konst, bunden till tid och plats som allting annat människor formar och färglägger. Beklädnadskonst är brukskonst som arkitektur men inte stillastående som byggnader; konstverk i ständig rörelse som musiken, men utan att fly som tonerna. Med bägge dessa konstarter har modekonsten det gemensamt att den inte föreställer utan framställer något. [...] Som alla andra konstverk speglar kläderna den tid som frambringar dem. Aningslöst avslöjar sig tidens människor i den konst som de accepterar, och i den som de avvisar. Och ingen konstart är subtilare än variationerna över det mest lockande av alla teman: den mänskliga kroppen.‹«

Cay Bond som ursprungligen är journalist (CLIC, DV, Form, TV4) och länge rapporterat från den internationella mode och designscenen. 1978 blev hon rekryterad till den första trendbyrån Promostyl i Paris. Där utvecklade hon sin kunskap med trend och omvärldsanalys som kommunikatör och analytiker. Cay skriver, föreläser och presenterar sina analyser ur ett sociokulturellt perspektiv, idag med tonvikt på utvecklingen inom mode och design marknaden med hänsyn till miljö, ekonomi, etik och nya marknadsvärderingar. Cay har skrivit flera böcker och några används som studielitteratur på universitet.

Telegram Journalistik ger ut god journalistik som publicerats genom tiderna – i bokform. Krönikor, essäer, reportage, artiklar, spännande features, djuplodande intervjuer, grävande reportage – journalister från den så omsusade magasinsboomen under 80-, 90- och 00-talet öppnar sina digra arkiv, och det har skrivits fantastiska texter även innan dess som nu kan tillgängliggöras igen. Det skrivs dessutom nya texter, som nu kan läsas direkt – i en e-bok eller en tryckt bok, läsaren väljer.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone