Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Norden, nationen och historien : perspektiv på föreningarna Nordens historieläroboksrevision 1919-1972
Isbn: 978-91-8735-149-5
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Pedagogik
Tillgänglig sedan: oktober 2014

E-bok

Norden, nationen och historien : perspektiv på föreningarna Nordens historieläroboksrevision 1919-1972

Få skolämnen har orsakat så mycket debatt som historia – ett ämne med ett moraliskt och politiskt ämnesstoff. Vems historia är viktig och vilka händelser ingår i denna historia? Svaren på sådana frågor förhandlas konstant, både inom olika historiekulturer och mellan dem.

I över 50 år var föreningarna Norden en av de tongivande aktörerna kring lämpligt innehåll i historieundervisningen. Föreningarna grundades i syfte att stärka gemenskapen mellan de nordiska folken och från 1919 växte deras engagemang fram för att ”förbättra” historieläroböckerna i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

I Norden, nationen och historien undersöker historikern Henrik Åström Elmersjö denna läroboksrevision ur såväl ett organisatoriskt som ett historiekulturellt perspektiv. Han problematiserar historiens betydelse för skapandet av nationell gemenskap och hur historieämnets innehåll förhandlas mellan olika kulturella intressen.

1900-talet var en tid av stora förändringar för historieämnet – från att främst utgöra ett verktyg för skapandet av patriotiska medborgare till att bli en grund för utbildandet av européer och världsmedborgare. Föreningarnas arbete är en spännande spegling av det skeendet.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone