Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Vit sorg - Snedtändning
Isbn: 978-91-7553-956-0
Förlag: Förlaget Orda
Kategori:
Deckare & spänning
Tillgänglig sedan: december 2013

E-bok

Vit sorg - Snedtändning


Vit sorg

"En bra deckare = en bra helg. I Peter Gissys andra bok om tidningsmannen Kent Mortland dras han in i en nynazistisk härva..."
Amelia

"Gissy laborerar snyggt med en biintrig om en rad självmord som i själva verket är mord och ger sig rentav in i rena deckarslutledningar... men huvudsakligen är historien en svensk Schakalen-variant."
Bo Lundin, Jury

"Snabba kast i handlingen och en intensivt spännande upplösning håller läsarintresset vid liv."
GT

"Högst troligt att vi får se den här thrillern på bio eller i TV."
Bibliotekstjänst


Göteborg
I samband med nynazistdemonstrationer i centrala Göteborg blir Paula - Kent Mortlands tonårsdotter - skadad. När Kent träffar henne på sjukhuset har hon lärt känna en tysk tjej som också deltagit i demonstrationerna, Heidi. Också Heidi är skadad. Vid demonstrationerna blir dessutom en man skjuten till döds. Det visar sig vara en av de tyska nynazisternas - som inbjudits till Sverige av svenska sympatisörer - ledare. Polisen söker med alla medel men har inga egentliga spår efter gärningsmannen.
När änkemannen Kent samtidigt får beskedet att hans svärmor i Greifswald, det forna DDR, avlidit, beslutar han sig för att ta med Heidi till Tyskland.
Göteborgspolisen har i samma veva gripit en tysk nynazist som erkänner att han dödat nynazistledaren. Denne har lovat att berätta allt om organisationen mot att han får straffeftergift.
En av polisen i den grupp som utreder mordet, Jönsson, är sjukskriven. Mest för att fördriva tiden börjar han gå igenom några dödsfall som polis och åklagare avskrivit som självmord.
Tyskland
I Uxhausen, flickan Heidis hem i norra Tyskland (gamla Svenska Pommern), får Kent och Paula träffa Heidis släkt som uppför sig väldigt underligt. Efter begravningsakten i Greifswald förmår Paula honom att återvända till Heidi för att se att allt står rätt till. Då blir de mer eller mindre bortjagade av Heidis släktingar.
De kör raka vägen till Stralsund och till färjan till Sverige. Kent får en känsla av att de är förföljda. Utanför Stralsund tar han upp en liftare. Denne, Rudi Ferner, slår - tillsammans med några medhjälpare - ner honom och tar Kents bil och identitetet. Tillsammans med (en motspänstig) Paula tar sig Ferner in i Sverige - trots att polisen satt upp vägspärrar.
Göteborg
Ferner, betald av tyska nynazister, är på väg till Göteborg för att tysta den man, Hinnel, svenska polisen gripit för mordet på nynazistledaren.
Mortland är inlåst i ett mindre hus på landet, han tar sig ut och kommer så småningom till Sverige, i sjuktransport, efter att ha kontaktat tyska polisen. Lönnmördare Ferner tar sig in i polishuset i Göteborg och lyckas skjuta Hinnel innan han själv förlorar livet. Den sjukskrivne polisinspektören Jönsson har hittat ett mönster i två av dödfallen. Det kan inte handla om självmord! Eftersom en av de inblandade är en arbetskamrat på samma tidning som Kent arbetar, en kvällstidning i Göteborg, hjälper Kent Jönsson att bringa ordning i härvan. I en sommarstuga i Gråbo, öster om Göteborg, går hela den hemska sanningen upp för honomen .




Snedtändning

Snedtändning är berättelsen om privatdetektiven och före detta bankrånaren Kirre. Hur han i Malmö och Köpenhamn konfronterar yrkesmördare, motorcykelgäng och karnklangare i jakt på en försvunnen flicka. Hur han själv blir villebråd och bara hans vänskap med yrkesmördaren Dennis och den urspårade polisen Finn lyckas hålla sig vid liv. En roman som uppskattas både av kritikerna och läsarna. " ... Spänningen hålls oavbrutet på topp... en hårdkokt, väskriven kriminalroman" Ove G. Svensson Bibliotekstjänst "Ett mycket snabbt tempo med våldsamma händelser som avlöser varandra och håller en hög spänningsnivå. Personbeskrivningarna är väl genomarbetade och intressanta utan att bli överpretentiösa. Miljöskildringen är utmärkt och skapar stämningar som ledeer tankarna till de klassiska amer


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone