Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Wendela : En modern 1800-talskvinna
Isbn: 978-91-2712-304-5
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Wendela : En modern 1800-talskvinna

Wendela Hebbe (1808-1899) var vår första kvinnliga yrkesjournalist och en av 1800-talets märkeskvinnor. Hon fick ett märkligt levnadsöde och kom att stå många av sin tids kulturpersonligheter nära.

Esaias Tegnér - då redan biskop i Växjö och gift sedan många år - uppvaktade Wendela Hebbe intensivt i dikt och handling under hennes ungdomstid. Han var den förste av de märkesmän som kom att spela en roll i Wendelas liv. I hennes lilla ”salong” i Stockholm umgicks män som Herman Sätherberg och Carl Jonas Love Almqvist. Men den man som påverkade hennes liv mest var hennes arbetsgivare, den legendariske tidningskungen Lars Johan Hierta, som blev far till det barn hon födde ”i lönndom” vid över 40 års ålder.

Wendela blev tidigt övergiven av sin man Clemens Hebbe och fick sedan ensam försörja sig och sina tre döttrar. Hon började tidigt skriva i Aftonbladet och blev den första kvinna som fick fast anställning på tidningen. Som journalist blev hon banbrytande framför allt för sina socialreportage där hon skildrade nöden i dåtidens Stockholm. Men hon var som skribent mycket mångsidig och skrev även noveller, romaner, sagor och teaterpjäser och recenserade även teater och musik i Aftonbladet.

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone