Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Amerika, Amerika!
Isbn: 978-91-2712-660-2
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Historia Kulturhistoria
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Amerika, Amerika!

Över en miljon svenska utvandrade till Nordamerika under knappa 85 år. Vid sekelskiftet bodde var sjätte svensk i Amerika och världens andra svenskstad hette Chicago, Gamla fotografier och gulnade amerikabrev därhemma i byrålådan vittnar om att utvandringstiden inte är särskilt avlägsen. Reser vi över till svenskbygderna kommer vi farfars bror och hans ättlingar nära in på livet. Under senaste år har en omfattande forskning kartlagt emigrationens bakgrund, förlopp och konsekvenser. I Växjö har man byggt ett Utvandrarnas hus med arkiv, bibliotek och museum. En modern och lätt tillgänglig sammanställning av utvandringshistorien har emellertid länge saknats.

Amerika, Amerika för oss ned till emigrationens rötter i det gamla agrarsamhället. Vi får uppleva Befolkningsexplosionen i ”fredens, vaccinens och potäternas” tid fram till nödår och massutvandring. Emigranternas och atlantlinjernas guldkantade verksamhet ägnas ett särskilt kapitel. Svenskbygdernas geografi liksom deras sociala, religiösa och politiska förhållanden utreds i olika avsnitt. Stämningen och attityder i ”Svensk-Amerika” analyseras med det enskilda emigrant ödet som utgångspunkt.

Docent Ulf Beijbom är chef för Utvandrarnas hus och känd emigrationsforskare med en avhandling om svenskarna i Chicago, ytterligare några böcker och en lång rad uppsatser och artiklar bakom sig. Han har vistats en längre tid i USA, bl a som gästprofessor i skandinavisk historia. Få torde känna utvandrarna och deras historia bättre än Ulf Beijbom.

Boken är illustrerad med 240 bilder ur Emigrantinstitutets samlingar.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone