Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Arnhem. Tysklands sista seger. Del 2
Isbn: 978-91-7545-893-9
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: november 2018
Uppläsare: Magnus Roosman
Length: 11 timmar 21 minuter

Ljudbok

Arnhem. Tysklands sista seger. Del 2

Med Arnhem. Tysklands sista seger befäster Antony Beevor sin position som världens ledande militärhistoriker.

Fältmarskalk Bernhard Montgomerys djärva plan att få ett slut på det över fem år långa kriget blev snabbt en kamp för ren och skär överlevnad för de inringade fallskärmssoldater som släppts ned över Arnhem. Målet var bland annat att säkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem, och sedan invänta de framryckande markförbanden. Ju längre tid det tog för 21:a armégruppen att nå fram till de luftlandsatta soldaterna desto mer förstärkningar kunde tyskarna sätta in för att slå tillbaka angriparna.

Den 26 september 1944 var hoppet ute. Fallskärmssoldaterna tvingades ge upp efter att ha förlorat 80 procent av sin styrka. De allierades framryckning stannade upp, och det skulle dröja sju månader innan Arnhem erövrades av britterna. Då var andra världskriget i stort sett redan slut.

Det som senare beskrevs som "Tysklands sista seger" av den tyske generalen Karl Student blev ett stort misslyckande för Montgomery. Konsekvenserna för den nederländska civilbefolkningen som riskerat allt för att hjälpa de allierade soldaterna blev fruktansvärda.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone