Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Orbánistan : Rädsla och avsky i det illiberala Ungern
Isbn: 978-91-8777-744-8
Förlag: Verbal förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: oktober 2018

E-bok

Orbánistan : Rädsla och avsky i det illiberala Ungern

I flera år har Ungerns premiärminister Viktor Orbán skaffat sig ett allt hårdare grepp om makten. Meningsmotståndare rensas ut och en ny, lojal samhällselit växer fram. Regeringspartiet Fidesz kontrollerar merparten av alla medier och grundläggande demokratiska funktioner har monterats ned. En skrämselkultur har återvänt i samhället och Orbán har själv sagt sig vilja bygga ett illiberalt system.

Joakim Medins reportagebok ger en bakgrund till Orbáns auktoritära styre. Genom möten med regeringsföreträdare, oppositionella och vanliga ungrare skildrar han hur regeringen utnyttjat flyktingkrisen och rädslan för terrorism för att behålla ett stort folkligt stöd. Regeringen vägrar ta emot EU:s kvotflyktingar och sprider idén om en konspiration ledd av den judiske finansmannen och filantropen George Soros, i syfte att islamisera Ungern en kampanj med antisemitiska inslag.

Men Orbáns främlingsfientliga och euroskeptiska retorik har också gett honom anhängare inom Europas högerradikala rörelser. Bland dessa finns flera SD-profiler som själva migrerat till Budapest. Visar Ungern vägen till ett splittrat, auktoritärt Europa? Eller kan utvecklingen fortfarande vändas?

Joakim Medin är frilansjournalist som bevakat Ungerns politiska utveckling i flera år. Hans senaste bok är Kobane: den kurdiska revolutionen och kampen mot IS.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone