Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Hur kan tidiga hälsorelaterade utträden ur arbetslivet minskas?
Isbn: 978-91-8863-706-2
Förlag: SNS
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: juni 2018

E-bok

Hur kan tidiga hälsorelaterade utträden ur arbetslivet minskas?

Det finns brett politiskt stöd för att höja pensionsåldern. Men hur ska pensionssystemet hantera att alla inte kan jobba länge, även om de skulle vilja?

Sjukersättningen ska ge ekonomiskt skydd till personer med nedsatt arbetsförmåga. Det har dock visat sig svårt att utforma ett system som skyddar de verkligt behövande på ett träffsäkert sätt. Ett problem är den intressekonflikt som uppstår när staten, snarare än arbetsgivaren, bär den största delen av kostnaden för sjukersättningen. Det minskar arbetsgivarens drivkrafter att främja låga sjukersättningstal. Johannes Hagen och Hannes Malmberg analyserar målkonfliktens storlek och dess konsekvenser. De föreslår ett system där arbetsgivarna får bära en större andel av kostnaderna för sjukersättning och visar hur systemet skulle fungera för kommuner och landsting.

Johannes Hagen är fil.dr och forskare i nationalekonomi vid Jönköping International Business School, Jönköping University. Hannes Malmberg är Postdoctoral Fellow vid Stanford Institute for Economic Policy Research, Stanford University.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone