Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Johan Henrik Frisenheim - Karolinen som aldrig gav upp
Isbn: 978-91-7765-239-7
Förlag: Recito Förlag
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: april 2018

E-bok

Johan Henrik Frisenheim - Karolinen som aldrig gav upp

Han upplevde Sveriges förvandling från stormakt till ett litet fattigt land. I unga år skaffade han sig en stor förmögenhet. Sedan kom olyckorna. Hans fru och tre små barn dog. Stora nordiska kriget utbröt och han tvingades fly från sin hembygd i Ingermanland.
Kriget tog 20 år av hans liv - från 1700 till 1720. Han skötte försörjningen av den finska armén. Han tog sig utan att tveka igenom ryssarnas linjer vid det omringade Viborg. Han var med på det blodiga slagfältet vid Storkyro. Han upplevde den finska arméns mardrömslika reträtt runt Bottenviken in i Sverige. Han tog hand om de överlevande från Armfeldts armé när de kom krypande på fjällsluttningarna efter snöstormen.
Han lånade ut sin förmögenhet till Karl XII - och var till slut lika utfattig som det svenska riket. Men han kämpade vidare ett par decennier till: blev landshövding och ansvarade för Sveriges återtagande av Finland efter den ryska ockupationen.
Historien om Johan Henrik Frisenheim handlar om framgång, rikedom, personliga tragedier, krig, undergång - och återuppbyggnad.
Det är historien om en man med en märklig förmåga att lösa svåra problem, och som alltid kämpade vidare. Nu berättas den för första gången. Boken bygger på källforskning i bland annat Riksarkivet.

«Boken fyller en lucka i vår historiska litteratur om det stora nordiska kriget och även om omfånget och mängden fakta kräver uthållighet bör den kunna attrahera alla kategorier läsare med intresse för svensk historia.»
Ulf Pauli, BTJ-häfte 7, 2012

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone