Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Utmaningen : den svenska välfärdsstatens möte med flyktingar i andra världskrigets tid
Isbn: 978-91-8735-164-8
Förlag: Nordic Academic Press
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: oktober 2014

E-bok

Utmaningen : den svenska välfärdsstatens möte med flyktingar i andra världskrigets tid

Under 1920- och 1930-talen var den svenska flyktingpolitiken tydligt restriktiv och staten tog ringa ansvar för de utländska medborgare som fanns i landet. I början av 1950-talet hade staten dock accepterat det övergripande ansvaret över flyktingfrågorna och grunden lades till den liberala flyktingpolitik och den i stort sett fria invandring som utmärkte Sverige under seklets mitt.

I Utmaningen beskriver historikern Mikael Byström hur den gradvisa förändringen skedde. Flyktingar och andra immigranter kom att integreras i det svenska välfärdssystemet på i stort sett samma villkor som svenska medborgare. Men hur gick detta möte mellan den unga välfärdsstaten och flyktingarna till och hur organiserades myndigheterna? Vilka rättigheter och möjligheter hade dessa nya medborgare till försörjning, stöd och utbildning? Hade flyktingens kön, nationalitet och klass någon betydelse i sammanhanget?

Boken ger oss nya historiska perspektiv på både välfärdsstaten och flyktingpolitiken – två aktuella och intensivt debatterade ämnen också i Sverige av idag.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone