Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Det röda fältet
Isbn: 978-91-7523-087-0
Förlag: HörOpp!
Kategori:
Romaner Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: november 2012
Uppläsare: Torsten Wahlund
Length: 17 timmar 7 minuter

Ljudbok

Det röda fältet

NOBELPRISET I LITTERATUR 2012

Ett brännvinsbränneri är navet i denna roman, som är en märklig väv av kärlek och grymhet, blod och poesi. Kring bränneriet utbreder sig oändliga fält av mörkröd sorghum, det sädesslag som försörjer bränneriet men också ger bönderna deras dagliga bröd. Här, på landsbygden i östra Kina, tilldrar sig de märkliga äventyren i denna bok.

Miljön är 1920- och 1930-talens kaos med fattigdom, banditväsende och japansk ockupation. Allt börjar med att en ung kvinna blir bortgift med brännvinsfabrikantens son, som är spetälsk. Tre dagar senare blir han mördad. En av dem som bar kvinnans bärstol till bröllopet blir hennes älskare, och han bekämpar omväxlande banditer och myndigheter men förlorar slutligen allt, i en lika hjältemodig som hopplös kamp mot japanerna. Dessa och alla andra dramatiska händelser återberättas i boken av parets sonson, som kommer till slutsatsen att Gaomi nordöstra socken är den vackraste och fulaste, ovanligaste och vanligaste, heligaste och mest depraverade, hjältemodigaste och uslaste, mest stordrickande och hetast älskande platsen i hela världen.

Mo Yan är född 1956 i de trakter där bokens händelser utspelar sig. Det röda fältet väckte sensation när den kom ut 1987, och har sedan dess vunnit nästan alla litterära priser som finns i Kina och även filmatiserats. År 2012 tilldelades Mo Yan Nobelpriset i litteratur, med motiveringen: "som med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid".

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone